بک پکینگ یا کوله گردی، یک سفر ماجراجویانه است که ترکیبی از کوهنوردی و کمپ کردن در مناطق طبیعی بکر می باشد. کوله گردی افق های گسترده تر و چشم انداز بازتری نسبت به کمپ های ماشینی برای شما فراهم می کند؛ به این ترتیب می توانید لذتی عمیق تر و غنی تر را از گشت و گذار در طبیعت تجربه کنید. بزرگترین تفاوت کوله گردی با طبیعت گردی های یک روزه، سایز کوله پشتی شماست که باید تمام لوازم ضروری زندگی را در آن بگنجانید. البته باید در انتخاب لوازم ضروری دقت زیادی به خرج دهید.

اگر دوستانی دارید که تجربه کوله گردی دارند و با خلقیات شما هم به خوبی آشنا هستند، از آنها دعوت کنید که همسفر شما باشند و نقش لیدر گروه را ایفا کنند. اما شما به تنهایی هم می توانید از پس اولین سفر کوله گردی برآیید؛ تمرکز این مطلب هم بر این روی سکه است! هرچند به شما توصیه می کنیم که حتماً همسفر داشته باشید. صرف نظر این که دوست و همسفر شما تجربه کوله گردی دارد یا خیر، حضور یک یا چند همراه سفر را شیرین تر و ایمن تر می کند.

بک پکینگ برای مبتدی ها | چگونه کوهنوردی را شروع کنیم؟
بک پکینگ برای مبتدی ها | چگونه کوهنوردی را شروع کنیم؟

سفر با کوله پشتی یعنی این که شما هر چه را که در زندگی شهری لازم دارید، در کوله پشتی بریزید و مدتی را با همان وسایل محدود در طبیعت سپری کنید. در مطلب حاضر، به مسافرت با کوله پشتی به صورت حرفه ای نمی پردازیم؛ بلکه برای شروع در مورد سفرهایی سبک صحبت می کنیم و تجربیات و راهنمایی های افراد خبره را در اختیار شما قرار می دهیم.

یک مقصد سهل الوصول برای کوله گردی خود انتخاب کنید

به عنوان یک برادر کوچکتر به شما نصیحت می کنیم که بر روی راحتی و آسانی تمرکز کنید. اگر مسافتی که می خواهید پیاده طی کنید، طولانی و دشوار باشد، خاطره تلخی از اولین کوله گردی برای شما به جا می ماند. اما اگر مسیر کوتاه و آسان انتخاب کنید، وقت بیشتری برای گشت و گذار در اطراف چادر دارید.

وقتی تصمیم گرفتید برای اولین بار به کوله گردی بروید، حتماً نکات زیر را مد نظر قرار دهید:

با کوله گردها و طبیعت گردهای حرفه ای مشورت کنید: انجمن های کوهنوردی و تشکل های خودجوش عاشق این هستند که راه و چاه را به تازه کارها نشان دهند. کتاب های راهنمای طبیعت گردی هم در بازار موجود هستند و اطلاعات ارزشمندی را در اختیار شما می گذارند.

بک پکینگ برای مبتدی ها | چگونه کوهنوردی را شروع کنیم؟
بک پکینگ برای مبتدی ها | چگونه کوهنوردی را شروع کنیم؟

جایی را در نزدکی محل سکونت خود انتخاب کنید: قطعاً شما می خواهید بیشتر وقتتان را در طبیعت بگذرانید تا در ماشین و در حال رانندگی. همچنین باید توجه داشته باشید که تا قبل از تاریک شدن هوا، باید به محلی امن و زیبا برسید و چادر بزنید.

مسیر کوتاه برای پیاده روی انتخاب کنید: بهتر است مسیری که انتخاب می کنید از کوهپیمایی های عادی شما کوتاه تر باشد؛ چرا که در این نوع سفر، باید کوله پشتی سنگین حمل کنید. بنابراین هم پیاده روی برای شما مشکل تر از همیشه است و هم سرعت شما به خاطر سنگینی بار پایین می آید.

فقط چند صد متر کوهنوردی کنید: اگر اهل کوهنوردی بوده باشید، حتماً می دانید که اعداد و ارقام به تنهایی سنجه خوبی نیستند. سعی کنید مسیرهایی را انتخاب کنید که زیاد کوهستانی و شیب دار نباشند و از مسیرهای کوهنوردی همیشگی شما آسان تر باشند.

جاده ها و مناطقی را انتخاب کنید که برای کمپینگ شناخته شده هستند: به این ترتیب شما کوهنوردان و طبیعت گردانی را در نزدیکی خود دارید که در صورت بروز خطر یا مشکل می توانید از آنها کمک بگیرید.

در نزدیکی آب چادر بزنید: اگر نزدیک دریاچه و رودخانه چادر بزنید، مشکل آب نخواهید داشت. چشمه ها و جوی ها احتمال خشک شدن دارند. اگر نزدیک چشمه هستید، از محلی ها بپرسید که وضعیت آب چشمه چطور است.

بچه ها و حیوانات خانگی را در اولین سفر با خود نبرید: با آن که حضور بچه ها و حیوانات خانگی در سفر می تواند باعث شادی و سرگرمی شود، در عین حال می تواند دست و پا گیر و خطرناک باشد.

بک پکینگ برای مبتدی ها | چگونه کوهنوردی را شروع کنیم؟
بک پکینگ برای مبتدی ها | چگونه کوهنوردی را شروع کنیم؟

در هوای تابستانی، کوله گردی را کلید بزنید: به جز مناطقی که گرمای هوا می تواند مسئله ساز باشد و امکان آتش سوزی وجود داشته باشد، مناطق گرم با هوای تابستانی برای تجربه اول عالی هستند. در مناطق گرمسیری روزها هم طولانی ترند و می توانید بیشتر از طبیعت لذت ببرید. همیشه قبل از سفر وضعیت آب و هوا را چک کنید و اصلاً برای کنسل کردن برنامه به خاطر طوفان دو دل نباشید.

به اردوگاه های مخصوص کمپینگ بروید: بعضی از پارک های جنگلی و یا مناطق طبیعی، اجازه چادر زدن به مسافرین می دهند. حتی برخی از آنها فضاهایی برای خوابیدن دارند. بهتر است برای شروع به این اردوگاه ها بروید.

لوازم ضروری کوله گردی و لباس مناسب به همراه داشته باشید

برای کاهش هزینه ها در اولین سفر، می توانید آیتم های گران قیمت مثل چادر، کیسه خواب و زیرانداز را قرض بگیرید و یا کرایه کنید. اما کفش کوهنوردی و کوله پشتی از آنجا که باید اندازه باشند، بهتر است متعلق به شخص شما باشند.

برای کوله گردی به چه وسایلی نیاز داریم؟

از آنجا که شما مجبورید وسایل زیادی را در کوله پشتی بگنجانید و حمل کنید، بهتر است از آیتم های سبک و فشرده استفاده کنید. به همین علت نوع این سفر با ماشین های مخصوص کمپ متفاوت است. به یاد داشته باشید در سفرهای کوله گردی شما چادر، ظرف و ظروف و اجاق خود را دائماً استفاده می کنید. در ادامه لوازم کوهنوردی را به شما معرفی می کنیم:

چادر:  طوری برنامه ریزی کنید که چادر را با یکدیگر شریک باشید؛ یک چادر دو نفره سبک تر از دو چادر یک نفره است. چادری انتخاب کنید که سه فصل باشد؛ چادر چهار فصل برای کسانی که کوهنورد حرفه ای نیستند، مناسب نیست.

بک پکینگ برای مبتدی ها | چگونه کوهنوردی را شروع کنیم؟
بک پکینگ برای مبتدی ها | چگونه کوهنوردی را شروع کنیم؟

کوله پشتی: اگر می خواهید از دوستتان کوله پشتی قرض بگیرید، اول آن را امتحان کنید و از راحت بودنش مطمئن شوید. کوله را با وسایل ضروری تا سقف 14 کیلوگرم پر کنید و یک پیاده روی آزمایشی با آن انجام دهید. اگر بر روی شانه و پهلوی شما فشاری وارد نکرد، احتمالاً برای کوله گردی مناسب است. اگر قصد خرید کوله پشتی دارید، سراغ کوله پشتی های خیلی سبک نروید. کوله پشتی های خیلی سبک بالشتک ندارند و نسبت به مدل های حرفه ای تر از ایمنی کمتری برخوردارند. اگر می خواهید بارتان سبک باشد، می توانید از چادر، کیسه خواب و زیرانداز سبک تر استفاده کنید.

کیسه خواب: اگر می خواهید کیسه خواب بخرید، در مورد کیسه خواب های پر و الیاف تحقیق کنید و معایب و مزایای آنها را بشناسید. باید ببینید با توجه به آب و هوای مقصد، کدام یک برای شما مناسب تر است. به عنوان اولین کیسه خواب، کیسه خواب الیاف به خاطر چندمنظوره بودن و قیمت پایین تر، گزینه بهتری است.

تشکچه: داشتن یک زیرسازی نرم و گرم، شرط لازم خواب راحت می باشد. عایق سازی هم به همین اندازه اهمیت دارد. قطعاً شما نمی توانید بر روی سطح خیس و سرد بخوابید. اگر می خواهید زیرانداز بخرید، باید به نوع آنها توجه کنید: فوم فشرده، تشکچه بادی و تشکچه های خود بادشونده. اگر می توانید بر روی سطح صاف و سخت راحت بخوابید، فوم فشرده بهترین گزینه  برای شماست؛ مخصوصاً که جای کمی اشغال می کند و قیمت مناسبی دارد. اگر تعادل راحتی و هزینه را رعایت کنید، تشک های خودبادشونده بهترین انتخاب به شمار می روند.

اجاق گاز: اگر یک اجاق تک شعله دارید که کمتر از نیم کیلو وزن دارد، از همان برای اولین کوله گردی استفاده کنید. اگر می خواهید اجاق بخرید، ابتدا در مورد انواع اجاق ها از نظر سوخت اطلاعات کسب کنید. اغلب افراد مبتدی اجاق های گازی و کپسول دار را انتخاب می کنند؛ چون هم کار کردن با آنها ساده است و هم قیمت بسیار مناسبی دارند. حتماً یک کپسول گاز اضافه بردارید. اجاق شما از هر سوختی که استفاده می کند، باید مقداری از آن سوخت همراه داشته باشید.

بک پکینگ برای مبتدی ها | چگونه کوهنوردی را شروع کنیم؟
بک پکینگ برای مبتدی ها | چگونه کوهنوردی را شروع کنیم؟

تصفیه کننده آب: حتی زلال ترین آب در طبیعت می تواند چیزهایی درون خود مخفی کرده باشد که شما اگر می دانستید به آن آب لب نمی زدید. بنابراین شرط احتیاط این است که آبی که در طبیعت می نوشید را تصفیه کنید. می توانید از فیلترهای تصفیه کننده استفاده کنید. اما بهترین گزینه  برای سفر اول، قطره ها و قرص های تصفیه کننده است که داخل آب می اندازید.

وسایل آشپزی: لازم نیست پول زیادی برای لوازم بک پکینگ هزینه کنید. با توجه به وعده های غذایی و غذاهای انتخابی برای سفر، ظرف و ظروف مناسب بردارید. لیوان و ملاقه و… را فراموش نکنید. یک اسکاچ کوچک و یک شوینده بی ضرر برای شستن ظرف ها همراه داشته باشید. یک حوله کوچک هم باید داشته باشید.

برای کوله گردی چه لباس هایی برداریم؟

برای اولین سفر با کوله پشتی، اصلاً لازم نیست لباس های مخصوص کوهنوردی تهیه کنید. نگاهی به لباس های ورزشی خودتان بیاندازید و لباس های مقاوم به آب یا آنهایی که زود خشک می شوند مثل لباس های نایلونی یا پلی استر را انتخاب کنید. پارچه های جاذب رطوبت هم به این دلیل که عرق بدن را جذب می کنند، برای طبیعت گردی و کوهنوردی مناسب هستند. از لباس های پنبه ای استفاده نکنید؛ پارچه پنبه ای زمان زیادی خیس باقی می ماند و ممکن است خدای نکرده دچار سرمازدگی شدید بشوید.

لباسی که در کوله گردی می پوشید، باید چند لایه باشد:

لباس زیرین که به پوست می چسبد: لایه اول لباس اهمیت زیادی دارد. ممکن است روز خیلی گرم به شب خیلی سرد ختم شود.

لایه کوهنوردی: شلوار نایلونی، تیشرت، سانشرت و کلاه آفتاب گیر.

لایه عایق: جلیقه پف دار یا ژاکت، پلیور سبک، کلاه گرم و دستکش.

بارانی: حتماً یک ژاکت ضدآب همراه داشته باشد. اگر احتمال بارندگی وجود دارد، شلوار ضد آب هم بردارید. لباس های مخصوص باران، شما را از نیش حشرات هم در امان نگه می دارند.

پوشیدن چندین لایه لباس در سفر، امکان تعویض لباس با توجه به تغییرات آب و هوا را فراهم می کند. همچنین پوشیدن چند لایه لباس، از شما در برابر طوفان ها، بادهای ناگهانی، سرد شدن هوا و باران محافظت می نماید.

اگر لگینگ یا شلوار یوگای غیر پنبه ای دارید، می توانید به عنوان اولین لایه به جای شلوار کوهنوردی استفاده کنید. اما اگر از لگینگ استفاده کنید، باید بدانید که جیب ندارد و راحت تر در می رود و خراب می شود.

برای کوله گردی چه کفشی بپوشیم؟

پاهای شما، مهم ترین وسیله برای داشتن یک سفر موفق می باشند. بنابراین کفش شما هم از اهمیت بالایی برخوردار است. خیلی از کسانی که کوله گردی می کنند، اصرار دارند از نیم بوت های کوهنوردی استفاده کنند اما عده ای هم هستند که کفش های سبک پیاده روی را انتخاب می کنند.

کفش یا نیم بوت شما باید قبلاً جا باز کرده و نرم شده باشد. جوراب پشمی یا نایلونی بپوشید و یک کفش سبک یا صندل بردارید تا برای رفت و آمد درون محوطه کمپ مجبور نباشید کفش کوهنوردیتان را بپوشید و دربیاورید.

چک لیست لوازم ضروری کوله گردی

تا اینجا در مورد اقلام ضروری درشت صحبت کردیم؛ اما شما لوازم خرده ریزی هم نیاز دارید. جایی که چادر می زنید، مغازه ای وجود ندارد؛ پس باید مطمئن باشید تمام چیزهایی که لازم دارید در کوله پشتی شما هست. با استفاده از لیست زیر می توانید اطمینان حاصل کنید که چیزی را از قلم نیانداخته اید:

لوازم اولیه

کوله پشتی و کاور ضد آب

چادر

کیسه خواب و ساک آن(با گذاشتن یک ژاکت در داخل ساک کیسه خواب می توانید بالش درست کنید)

تشکچه یا زیرانداز

خوراکی و نوشیدنی

وعده های غذایی اصلی و کمی میان وعده سبک

غذای اضافه به اندازه یک روز

ساک بزرگ برای مواد غذایی

اجاق، سوخت اجاق

فندک

ملاقه و قاشق و چنگال و انبر

بشقاب، کاسه، فنجان

مایع ظرفشویی بی ضرر

حوله کوچک

بطری آب

تصفیه کننده آب

پوشیدنی

کفش کوهنوردی

جوراب (به علاوه یک جفت اضافه)

صندل

زیرپوش

لباس زیر

شلوار و شلوارک کوهنوردی

تیشرت

باز آستین بلند یا پلیور

ژاکت ضد آب

دستکش و کلاه

بارانی و شلوار ضدآب

محافظت در برابر آفتاب و حشرات

کرم ضد آفتاب

چرب کننده لب

عینک آفتابی

حشره کش

لوازم مسیریابی و اورژانسی

نقشه توپوگرافی

قطب نما

نقشه و کتاب راهنما

تلفن همراه با قاب ضد آب و باتری اضافه

سوت

ساعت

آتش زنه

هد لامپ و فلش لایت

باتری

جعبه کمک های اولیه

لوازم بهداشتی

دستمال توالت

بیلچه برای دفن کردن زباله

ژل ضد عفونی کننده دست

لوازم بهداشتی مخصوص بانوان

کیسه پلاستیکی برای جمع آوری زباله ها

مسواک و خمیردندان

ابزار

چاقو و یا ابزار چند کاره

چسب نواری

انبار جنگلی

دبه و گالن

بندهای نایلونی برای آویزان کردن مواد غذایی از شاخه های درخت

سایر لوازم

مجوز (در صورت نیاز)

گواهینامه، کارت بانکی و پول نقد

نقشه مسیر سفر

نکته: بعد از سفر اول چک لیست را مجدداً بررسی کنید و ببینید کدام یک از لوازمی که همراه خود داشتید بیشتر به کار شما آمد. اگر چند بار این کار را بکنید، چک لیست مخصوص خودتان درست می شود.

برای وعده های غذایی سفر برنامه ریزی کنید

برای سفر یک شبه، یک شام، یک صبحانه و دو نهار در نظر بگیرید. غذاهای فریز شده و خشک شده مخصوص کمپینگ، سبک ترین و راحت ترین گزینه ها هستند. کافی است به این غذاها آب جوش اضافه کنید تا قابل خوردن شوند. اما این غذاهای فرآوری شده قیمت بالایی دارند. پولتان را نگه دارید و به سوپر مارکت بروید. در این نوع سفر شما نمی توانید غذاهای تازه و گرم مثل نیمرو بخورید. نمی توانید تخم مرغ را در آن کوله پشتی شلوغ بگذارید.

از بردن کنسرو هم خودداری کنید. کنسروها وزن زیادی دارند. باید برای انتخاب وعده های غذایی با دقت و وسواس عمل کنید. مواد غذایی بلااستفاده فقط بار شما را سنگین می کند. البته شما باید به اندازه یک روز غذای اضافه داشته باشید. در ادامه با چند ترفند برای برنامه ریزی غذایی سفر اول آشنا می شوید:

بک پکینگ برای مبتدی ها | چگونه کوهنوردی را شروع کنیم؟
بک پکینگ برای مبتدی ها | چگونه کوهنوردی را شروع کنیم؟

شام: به غذاهایی فکر کنید که پکیج هستند و یکجا درست می شوند؛ مثل نودل یا غذاهای آماده. می توانید غذاهای آماده را از بسته بندی خودشان خارج کنید و در یک کیسه بریزید تا وزن کمتری را متحمل شوید.

نهار و میان وعده: برای نهار غذاهای پر کالری با پروتئین بالا  انتخاب کنید. کوله گردی در طول روز موجب بالا رفتن سوخت و ساز بدن وگرسنگی می شود. می توانید از اسنک های آماده استفاده کنید. میوه های خشک و آجیل هم گزینه های بسیار خوبی برای سفر هستند.

صبحانه: می توانید از مواد غذایی پخته شده مثل پنکک استفاده کنید. کورن فلکس هم می تواند گزینه خوبی باشد. باید تصمیم بگیرید که دوست دارید صبح یک صبحانه گرم و خوب بخورید یا برایتان مهم است که زودتر راه بیفتید. اگر به نوشیدنی های کافئین دار اعتیاد دارید، به راحتی می توانید از قهوه های فوری و کافی میکس استفاده کنید.

احتیاط کنید

در طول راه سعی کنید فاصله مناسبی را با حیوانات حفظ کنید و مراقب باشید میان توله ها و والدینشان قرار نگیرید. در شب، مواد غذایی و هر چیز معطری که دارید را در یک ساک بگذارید و آن را به یک شاخه درخت با ارتفاع زیاد آویزان کنید. می توانید از دبه هم استفاده کنید؛ در برخی مناطق خطر حمله جوندگان زیاد است.

آماده سفر شوید

برای آنکه مطمئن باشید از نظر جسمی، روحی و روانی آمادگی سفر دارید، نکات زیر را مد نظر قرار دهید:

آمادگی جسمانی پیدا کنید: شما مسابقه ندارید ولی حتی یک سفر کوتاه هم به آمادگی جسمانی نیاز دارد. به پیاده روی در مسیرهای مشابه با مسافت یکسان بروید و ببینید که قدرت جسمی شما چطور است. قبل از سفر با کواه پشتی به پیاده روی های آزمایشی بروید. می توانید کوله را تا 14 کیلوگرم پر کنید.

بک پکینگ برای مبتدی ها | چگونه کوهنوردی را شروع کنیم؟
بک پکینگ برای مبتدی ها | چگونه کوهنوردی را شروع کنیم؟

آمادگی روحی پیدا کنید: خودتان را به لوازمی که در اختیار دارید، عادت بدهید. چادر را باز کنید، اجاق را روشن کنید و به هر روشی که دوست دارید مقداری آب تصفیه کنید. در مورد کمک های اولیه، نقشه خوانی و استفاده از قطب نما تا حد ممکن اطلاعات کسب کنید. این  مهارت ها در همه جا به کار می آیند و تنها برای طبیعت گردی مفید نیستند؛ پس بد نیست برای یاد گرفتن آنها تلاش کنید.

رفت و آمد خودتان را بررسی کنید: علاوه بر مشخص کردن مسیر ماشین رو، لازم است مجوزهای لازم را دریافت کنید. مقاصد پر تردد و مشهور معمولاً مجوز عبور و مرور صادر می کنند. با آژانس های مسافرتی مشورت کنید تا از اقدامات لازم آگاه شوید. در مورد محدودیت های آتش روشن کردن، خرابی جاده ها و سایر موارد تحقیق کنید.

برنامه سفر خود را با یک دوست در میان بگذارید: تمام جزییات سفر را به یکی از اعضای خانواده یا یکی از دوستان نزدیک اطلاع دهید. تا حداقل یک نفر در جریان برنامه شما و زمان برگشت شما باشد و در صورت دیر کردن شما بتواند کمکی بکند.

وسایلتان را زودتر جمع کنید: تا شب سفر صبر نکنید. چند روز قبل از تاریخ سفر، بار خود را ببندید. کوله پشتی را وزن کنید و مطمئن شوید که زیاد سنگین نیست. یک قانون عرفی برای وزن کوله پشتی وجود دارد: کوله نباید سنگین تر از 20 درصد وزن شما باشد. اگر وزن کوله شما بیشتر از 20 درصد ورن خودتان است، وسایل کمتر ضروری را حذف کنید.

منبع